Kaip mažinti radionuklidų kiekį gyvulininkystės produkcijoje?

Po didelio masto branduolinės ar radiologinės avarijos dideli žemės plotai gali būti užteršti dirbtinės kilmės radionuklidais. Radionuklidų gali būti aptinkama viršutiniuose dirvožemio sluoksniuose, kuriuos pasiekia augalai, ir tokiu būdu mitybos grandine jų gali patekti į žmogaus organizmą ir lemti papildomą apšvitą. Už radiacinę saugą atsakingoms institucijoms nustačius, kad radionuklidų užterštumo leistinieji lygiai nėra viršijami, gyvulinės kilmės produkciją galima vartoti.

 

Norint, kad gyvulio organizme sumažėtų radionuklidų, gyvuliams reikia duoti radionuklidais neužterštų pašarų. Šeriant švariais pašarais, per kurį laiką radionuklidai iš gyvulio organizmo pasišalina biologinių procesų metu, tokiu būdu gyvulio organizme esantis radionuklidų kiekis sumažės.

 

Jei radionuklidais užterštas gyvulys buvo paskerstas, tuomet tokią mėsą prieš tiekiant maistui reikėtų sūdyti, marinuoti, virti ar kitaip apdoroti, nes dalis radionuklidų iš mėsos patektų į sūrymą, verdant – į virimo skystį ir panašiai. Taip būtų sumažinamas radionuklidų kiekis valgomoje mėsoje.

 

Iš radionuklidais užteršto pieno reiktų gaminti varškę, sviestą, sūrį, nes praktiškai didžioji dalis radionuklidų lieka išrūgose.

 
Grįžti...

_________________________________________________________________________________________
Panašūs klausimai:

 
  • Ką daryti išgirdus 3 minučių sirenos signalą? Atsakymas...
  • Ar reikia profilaktiškai naudoti stabiliojo jodo preparatus? Atsakymas...


sukūrė Artogama